I made this widget at MyFlashFetish.com.

Search This Blog

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA. BLOGSPOT ANI DIBUAT UNTUK MENYIMPAN KENANGAN MANIS DAN PAIT MELALUI GAMBAR DAN TULISAN, UNTUK BERKONGSI PENGALAMAN, PENGETAHUAN, PEGAJARAN, TEMPAT DAN KESIUKKAN MENGAIL. IANYA JUA UNTUK MENGENALI DAN MENGENALKAN NAMA DAN JENIS LAUK DI AING MASIN DAN AING TAWAR YANG ADA DI LAUT, DI TEPI PANTAI, DI SUNGAI MAUPUN DI TASIK YANG TERDAPAT DI NEGARA BRUNEI DARUSSALAM ANI MELALUI GENG PENGAILAN SEMUA. KAMI UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA YANG BERKESUDIAN MENGUNJUNGI BLOGSPOT ANI.

Kepada geng pengailan semua mun kan berkongsi gambar, cerita, tulisan, pengajaran, pengalaman, trip mengail, alat-alat mengail, alat-alat penangkapan yang lain atau apa saja lah samada petua, pantang larang atau etika mengenai mengail boleh lah mengirimkan ke

Pa_damit@hotmail.com

Preciousanglers@gmail.com

8193404 (bmobile)
8773404 (dst)


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Jigging d Maharaja sama Jasra

Saturday, 29 May 2010

Udah kan jalan dari rumah ku telefon lagi Jef. "Jef, ikut turun malam ani menjig kitani ni tempat biasa ah", "ededeeh aku ani kan main bola inda lagi jauh padang ni, kalau inda mau ku join ni, bah karang tah ku menelefon kau lagi apa usulnya join ku ni" nya Jef. Alum sampai 2 minit ada tia menelefon semula Jef ah, "bah aku ikut eh membali umpan tah ku ni 3 kilo cana cukup Bro, aku nunggu di Jerudong saja ah ok. Limpas tia jua bah padang atu, eh ku teruskan tia saja eh di laut tia udah bah fikiran ku atu iatah tarus ku telefon kau atu". Kuat banar tarikkan mengail ani ah macam tarikkan bemasa jua kali ah, bukan apa padang udah dapan mata pun inda lagi teliat bah limpas tia plang, atau pun sengaja kah tu ah, Jef ganya tau tu. Akhirnya kami lima orang tah turun
Padamit, G-Mi, Hj Win, Hj Sham sama Jef.
Dalam pukul 6 kami tolak dari rumah, Pa-iring menundakan perahu ke Jerudong singgah membali minyak dulu lapas atu membali ais, minuman, asap-asapan, roti paun tuk umpan parut bah. Nasi macam biasa Hj Win udah membali tu kadang-kadang kalau kami 5 orang dibalinya 6 bungkus ia 2 bungkus tu eh, kan jalan atu makan tia dulu tu lapas atu karang lagi tengahmalam ia sahur tu. Jef udah membali umpan 3kg basong-basong.
Udah sampai di Pantai Jerudong aing tuhur memantai 0.3 bah tu, ada jua orang lain kan turun ada jua kan naik atu lah. Kan turun atu kejumpahan kawan, G-Mi tanya kedia kan kemana rupanya tujuan kami ani sama iatah bebaya tah kami tolak ampir pukul 7 mlm dari Pantai Jerudong tarus menuju Jasra. Dalam 5km lagi kan sampai Jasra singgah kami sekajap arah lawa-lawa buluh ah kan menjig, rupanya inda lagi ada lawa-lawa buluh atu. Lapas atu ke Jasra tah kami tarus. Alhamdulillah aing masa atu pun taduh nyaman jua rasanya dalam perjalanan atu inda jua antak-antak perahu.

Sampai saja di sana tarus bisdia menjig, aku mencuba popping dulu 2 3 kali mengumban inda jua ada sambarnya baru tah ku mencuba menjig. Orang lain ada jua menaikkan kediaku sama Hj Win ganya alum bah. Jef udah hat trick tungkul, G-Mi tungkul sama languran, Hj Sham bemasa, tungkul. Mencuba ku lagi popping 2 kali mengumban ada tia menyambar baru tah kan mengancangi drag, inda sampat mempam putus tia. Nyaman udah hati kana sambar atu, sayang ku tu ah popper pisang ku atu banyak jasanya arah ku tu, rupanya GT lagi sayang kan popper ku atu. Payah tah lagi mengunjar tu pasalnya inda lagi bejual di kedai bah, inda apa lah makai popper buatan tangan sendiri saja lah.



Inda batah lapas atu pindah tah kami ke takat di Maharaja, bisdia ganya mengail sama menjig. Kediaku tidur hahaha kalat hantap bah mata ku atu tambah lagi alum ada menaikkan lauk iatah ku layan saja dulu atu mata ku atu. Inda jua nyaman banar tidurku atu eh mana inda, lakap lagur bah bisdia ani riuh bunyinya macam menaikkan lauk jua. Inda tantu rasa kan tidur kah kan mengail ni, mikirkan alum ada belureh ani mengail tah saja eh karang siang tah saja tidur lagi di rumah. Mencuba lagi menjig alum jua ada lauk yang sudi menyambar jig ku ani, cubaan jua banar eh sabar saja lah inda tah ada rezeki ku malam ani pakah. Inda batah atu pindah lagi arah lain.


Udah pukul 3.30 pagi kali baru tah ada belurih languran ah akhirnya, syukur tah jua walaupun sekong daripada inda ada langsung. Hj Win pun udah belurih languran ah 3 ekong sama bangla eh salah banglos lah. Iatah ni lurih kami languran 8 ekong, bemasa 1 , lingkuh 1, banglos 1, membangan 1, sulai 1 sama pisang -pisang 1.

Ani nah bemasa sama lingkuh Hj Sham, banglos atu Hj Win belurih tu.

BEMASA (GT)

Tuesday, 25 May 2010

Udah sampai ke tambing ia tah dulu yang begambar Hj Sham ah, "bah Jef apa lagi gambar eh", "bah ok ada kamera tu eh di kereta ah". Tahniah Hj Sham dapat lesen bemasa basar lagi tu 11.8kg bah. Kalau inda ada lagi yang lebih basar iatah rekod ni karang tahun 2010 ani. Mula-mula ucapannya inda pandai menjig ani nya, meliat tia ganya kami menjig. Inda ia jua tahan meliat Jef menaikkan tungkul, lapas atu menjig tia jua. Bukan nya inda pandai malu kali bah, sekali diliat ia menjig ani macam orang pro udah. Hj Sham ani tah banar inda ia kan mliatkan tekniknya menjig atu, kura-kura di tepi pantai, ..... (sambung sendiri).


Di rumah begambar ia lagi eh sipun tah 11.8kg. "Asar sikit eh tu nampakkan tu nama ah" nya jurugambar ah Jef. "Eh mua lambutkan lah senyum bah ani karas mua atu" nya Hj Win.


Tahniah sekali lagi Hj Sham dapat lesen sama rekod bemasa tahun ani 2010.

Languran

Iatah ganya ni satu-satunya languran lurih ku menjig sepanjang malam ah, atu pun inda lagi batah kan mulih.Mun inda makan angin ganya eh ke laut ah. Alum tah kan rezeki ku tu, ada udah makannya atu putus tia lapas tia eh macam-macam banar eh. Sabar saja lah lain kali lagi mencuba jangan putus asa ok teruskan usaha.



banglos

Hj Win
Mula-mula fikirtah bemasa nyaman udah hatiku, mana tah kan jua melantur abis bah joran ku atu iatah ku fikir bemasa atu. Bukan inda kuat banglos ani twin power ku atu pun menarais bah kan abis udah dragnya tu eh dapat lagi ditariknya bah pecaya ku banar eh banglos ani ah kuat bah. Dalam 6kg lah beratnya banglos ani.

lingkuh


Hj Sham
Lingkuh ani 5.5kg ni beratnya. Udah berapa ekong menaikkan lauk atu akhirnya spool yang dipakainya atu rosak tarus inda lagi dapat menggulung. Mana tah kan jua mega-mega saja bah lurehnya. Tahniah Hj Sham lain kali lagi mencuba ok.

mambangan

Mambangan ani yang banarnya Jef belurih menjig jua ni di Maharaja, Hj Sham ani saja-saja Jef kan menggambar kedia ani kan dijadikannya model bah. 1 kg labih lah beratnya ni mambangan ah.


Di rumah baru tah ia minta gambar sama lauknya jurugambar kami ani. Malam atu handal Jef ani awal udah ia hat trick tungkul, tapi languran inda ada ia menaikkan. kalau inda putus ada jua 2 3 ekong pakah eh mun inda languran bemasa tah tu.


MAKLUMAN


Assalamualaikum semua Precious Anglers (PA).
Capt. Precious Awie bercadang kan mengadakan UNGAH GRANDPRIX III pada musim cuti persekolahan penggal kedua dalam bulan Jun ani, dari 14 Jun sampai 28 Jun 2010.

Iatah kalau Ahli-ahli PA ada cadangan mengenai tarikh kah tempat kah atau apa saja lah mengenai UNGAH GRANDPRIX III ani, boleh lah biskita buat arah Precious Bedudun (Shout Mix) kitani atu.


Hari atu UNGAH GRANDPRIX II secara kecil-kecilan saja, inda ada aktiviti lain selain mengail. Lagi pun inda ramai, aku sendiri pun inda ikut ada perkara yang inda dapat dielakkan masa atu lah. Iatah UNGAH GRAND PRIX III ani kalau boleh lebih baik, meriah, siuk, ramai dari yang pertama atu lah OK.

Sekian terima kasih.

Layaran

Wednesday, 19 May 2010

Popperazi belurih layaran ani di laut Tutong beratnya 25kg. Yang banarnya bisdia ani mengail tengiri sekali layaran ani plang yang makan umpan hidup atu layan saja lah. Alhamdulilah dapat jua di naikkan akhirnya walau pun makai yang light set ganya iatah rezeki tu.

Hj Win belurih layaran ani di laut Muara beratnya 18kg Ani pun sama jua ni mulanya kan mengail tengiri jua ni. Inda sangka-sangka ada layaran jua di sana atu layan tia saja lah.





BERAHAN

Ani tah ganya lurih bisdia ngail di laut Jerudong, makai umpan boneless basong2 ah. Dari hari jumat pukul 10 mlm sampai esuknya pukul 5 pagi. Pa-iring sama Capt. Precious ganya bedua. Walaupun ombak kuat tapi bisdia tunggui jua pasalnya ada makannya atu bah, atu pun kehabisan umpan udah mun alum habis umpan menunggu sampai kesiang pakah eh. Macam kan mabuk jua rasanya, biasa makai perahu 23kaki malam atu makai yang 19 kaki ganya iatah kuat jua goyangnya tu perahu ah. SMS lagi bisdorang G-Mi kan minta antati umpan lah kononnya ni. Malam atu bisdia mengail di sekitar Jasra sama Maharaja, udah di Iron Duke baru tah menerima SMS ah, dui balik udah Pa-iring sama Capt. Precious.
Batah-batah menunggu nada reply dari G-Mi balik lah jawapannya tu, sayang eh masa biasdia kehabisan umpan atu lakat lagi makan bah. Mana jua ulah inda lagi ada umpan, mun kan majal jua karat tia saja berahan atu buatkan umpan hahaha. Syukur Alhamdulillah kira belurih jua udah tu, lain kali lagi mencuba, jangan lupa bawa kediaku ah ok.



Tungkul

Monday, 17 May 2010

Kami 4 orang G-Mi, Hj Win, Dini sama Kanai, turun di Jerudong dalam pukul 5 ptg kali, dalam perjalanan bearing trailer sebelah kiri mengalami kerusakan bainggut udah, tepaksa tah beranti ngusai dulu dikawasan lebuhraya Hutan Simpanan Berakas ah, Capt Awie sama Pa-iring datang membawakan bearing baru ah mendangani jua lah.

Dalam pukul 6.30 ptg baru tah kami sampai di Jerudong. Tarus tah saja kami ke kapal karam pasalnya keakhiran udah. Sampai sana nada makannya, lapas tu pindah kami ke Jasra masa atu umbak kuat pelahan tah ganya kami jalan ke sana. Sudah sampai, menjig saja kami, ganya inda banyak uleh kami. Malam atu banyak jua jig kami putus mungkin lingkuh lah yang mengarajakan. 2 kali jua kana ranjat inda lagi dapat dicontrol spool twin power 8000PG ah sama ocea jigger 4000p c Kanai (Irman) pun inda dapat control jua di lock abis udah dragnya masa atu, last2 putus tah jua olehnya.


Iatah ganya tungkul uleh kami ni anggaran 3 4 kg lah sekong, ada sekong atu kana cukai udah inda tau apa lauknya yang makan atu, pasalnya tungkul yang kana sambar atu anggaran 4kg bah tinggal kepala ganya lagi ngam ianya makan atu diranjatnya tarus ke bawah.


Teks sama gambar oleh Hj Win.

TUNGKUL

Thursday, 6 May 2010

Malam Jumat G-mi sama Hj Win membawa C Ameng sama Chong menjig di Jasra sama ah takat-takat di Maharaja. Dari pukul 6 petang sampai 6 pagi esuknya.
Dalam pukul 7 lalu sampai di Jasra,mungkin ada pebelasan buah perahu udah ada di sana temasuk perahu bugis. Macam-macam jua lauknya lah Languran, Lingkuh, yang paling banyak Tungkul/Bakulan lah.

Iatah ganya uleh ku sama G-Mi ni 6 ekong tungkul, 3 lingkuh.

Mana inda lalai-lalai mengijas perahu ganya pasal masa atu berapatan perahunya lagipun tungkul bakumpul setampat atu ganya.


Aksi-aksi Ameng sama c Chong jigging tungkul ada jua dalam 20 ekong barat-barat 3kg, languran sekong
Hajat asal bisdurang ani kan menjig GT tapi inda ada malam atu, jadi betukar tia menjig tungkul
Ani teks asal Hj Win ni, aku tambah sikit-sikit saja. Terima kasih Hj Win lain kali buat cerita panjang-panjang ah ok, bisdia makai spool apa, joran, braided, jig, popper nya apa atu lah.

Kalau ada gambar-gambar dari bisdia C Chong sama C Ameng, ada ku poskan lagi tu ok. Yang ani lureh Hj Win menggambar ganya ni.





Antah

Ani c Asnan jua belureh ni di dropoff ah ganya inda tau nama lauk ani.

Kerapu Tiger

Hari minggu lapas kami membawa Ricky, Ah Chai sama Asnan ke drop off pukul 5.30 am lah kami tolak dari Jerudong. Sebelum ke drop off macam biasa singgah dulu di takat cantik menjig, sekong ganya aji-aji naik oleh ku dalam 2kg labih lah beratnya. Inda puas hati lah pasalnya joran Eurpro PE 4-6 ku pakai atu patah bah, lau yang matahkan ani lauk basar inda jua mengapa kan.
"Basar eh padan tah barat rupanya kerapu eh kerapu tiger" nya C Asnan, rilek bah orangnya macam belureh lauk damit ganya, macam udah biasa jua usulnya belureh lauk basar ani. Atau mungkin galih kah udah tu pasalnya ia makai spinning ganya. Wah ini sudah bagus nya C Ah Chai. Di belakang atu c Ricky tu makai spool letriknya ah. Ada sekali atu melantur udah dornya 2 3 kali mempam lapas tia, udah ditarik rupanya langkang bah pematanya, mungkin basar lah tu lauknya ah.
Asnan kerapu tiger dalam 3kg la.

Lauk lain ada jua kami belureh macam biasa lauk-lauk drop off Awat-awat, kurisi kaling, pisang emas, durian-durian. Inda lagi tegambar lauk lain ah.

Jual Spool 2nd hand

Aku ani kan menjual spooBoldl.

Daiwa Exceller 6000T

Max Drag 33kg

Harga baru $355, aku menjual $270 saja,
baru sekali pakai
boleh lagi runding lah

kalau ada gambar nanti ada ku upload tu Insya Allah.

Konteks No.
8773404 (dst),
8193404 (b.mobile)

KAPAS-KAPAS LAUT

Saturday, 1 May 2010

Lauk ani aku belureh menjig di Maharaja kelamari pagi ah, ganya inda ku tau apa nama lauk ani. Ada yang membagitau ketumbang, ada jua bukan nya bisdia ani. Iatah siapa2 yang tau atu macam biasa bagitau saja ah shout mix ok.
Aku makai
spool Shimano Navi 8000PG
rod Eupro PE 4-6
braided Fins 60Ibs
leader 60Ibs jua
beratnya 5.2kg
Padamit

Bah kompom tah udah ni, nama lauk ani KAPAS-KAPAS LAUT ok.

(10 Mei 2010)

May


BERAHAN-BERAHAN

Hari Sabtu, Pa-iring sama CP Awie membangkit bubu di laut muara. Iatah besar2 lauknya, berahan 3kg 2 ekong, sekong 2.5kg. Mambangan, kerapu, ayam laut, ketam suri. Ada jua lauk lain yg badamitan atu lah.
Berah-berahan




KERAPU

Kerapu

MAMBANGAN

Mambangan

AYAM LAUT

Ayam Laut

Maharaja n Jasra

Kelamari petang dalam pukul 3 lalu lah kami (G-Mi (Capt), Padamit, Popperazi, Hj Win sama Jef) tolak dari Jerudong kan ke Maharaja sama Jasra. Cuaca atu sangat mengizinkan, berangin saja lah kira-kira 25km/h tapi inda berombak boleh dikatakan taduh lah tu, Alhamdulillah. Dalam perjalanan singgah kami sekajap menganjun untuk umpan hidup. Datang saja arah kapal karam di Maharaja tarus kami menjig , iatah belureh languran sama salman atu. Udah gelap sikit baru pindah ke Jasra, inda ada perahu lain kami ganya sebuah. Udah akhir sikit baru tah ada sebuah perahu datang.
Mula-mula kami datang atu siuk eh asal turun saja udah tia kana sambar alum lagi datang ke dasar bah, fikir tah languran kuat bah jua rupanya tungkul. Semua tungkul atu lureh kami menjig tu, ada jua bemasa atu lah tapi inda mau naik putus saja bah ada jua lapas. G-Mi makai krikan perambut 80Ibs pun putus jua nada peluang menarik olehnya.
Iatah lureh kami ni dimalam ah Languran, tungkul, lingkuh sama salman khan.


Orang sibuk-sibuk kan melayan tungkul ia kan menggambar tia plang bah lauk ani lagi lakat kipat-kipat, layan tah jua dulu. Ani di Jasra ni.


Ani ah kapal karam di Maharaja ni sedang menjigging.


Salman Khan

Salman ani G-Mi belureh menjig arah kapal karam di Maharaja ah, mula-mula disangka languran rupanya Salman Brunei.
G-Mi


Languran

Languran ani pun lureh menjig jua arah kapal karam di Maharaja ah , Popperazi 2 ekong, G-Mi 2 ekong, Hj Win sekong yang damit ah. Inda belawanan bah Hj Win languran damit ah apa inda ia makai twin power bah.
Batah udah Popperazi ani inda ikut turun ni macam-macam saja kesibukannya, dimalam atu pun Damam ia bah membawai rasa nya. Sekali ani di buritan ia duduk kan relax sikit lah nya, biasanya ia ani di caruk plang ni kegemarannya. Dimalam popper nya atu sekong pun nada yang sudi menyambar. Menjig tia ganya iatah tu lurehnya 2 ekong languran 2 tungkul.

Popperazi

Lingkuh

Lingkuh ani lureh menjig jua ni 2 ekong ah.
Hj Win


Tungkul

Semua tungkul ani belureh menjig saja ni 21 ekong lah.
Hj Win