I made this widget at MyFlashFetish.com.

Search This Blog

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA. BLOGSPOT ANI DIBUAT UNTUK MENYIMPAN KENANGAN MANIS DAN PAIT MELALUI GAMBAR DAN TULISAN, UNTUK BERKONGSI PENGALAMAN, PENGETAHUAN, PEGAJARAN, TEMPAT DAN KESIUKKAN MENGAIL. IANYA JUA UNTUK MENGENALI DAN MENGENALKAN NAMA DAN JENIS LAUK DI AING MASIN DAN AING TAWAR YANG ADA DI LAUT, DI TEPI PANTAI, DI SUNGAI MAUPUN DI TASIK YANG TERDAPAT DI NEGARA BRUNEI DARUSSALAM ANI MELALUI GENG PENGAILAN SEMUA. KAMI UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA YANG BERKESUDIAN MENGUNJUNGI BLOGSPOT ANI.

Kepada geng pengailan semua mun kan berkongsi gambar, cerita, tulisan, pengajaran, pengalaman, trip mengail, alat-alat mengail, alat-alat penangkapan yang lain atau apa saja lah samada petua, pantang larang atau etika mengenai mengail boleh lah mengirimkan ke

Pa_damit@hotmail.com

Preciousanglers@gmail.com

8193404 (bmobile)
8773404 (dst)


I made this widget at MyFlashFetish.com.

gumbir

Wednesday, 28 April 2010

Dimalam turun mengail sama mukat di hujung sapuh, kerapu ganya naiknya yang dihajati nada belureh. Ani lureh mukat ni bilis yang pajal lah kembura 2 3 ekong ganya.
Siapa2 yang tau nama lauk ani bagitau ah ok.

Bemasa

Wednesday, 21 April 2010

Ani pun lureh menjig jua di maharaja singgah sekajap dalam perjalanan balik ah. Hj Win sama G-Mi ni yang belureh ah.
Bemasa

Tengiri

Ani kami belureh menjig ni. Sebelum ke drop off singgah kami dulu di takat cantik menjig lah ganya iatah tengiri sekong tungkul sekong. Kan balik atu singgah kami lagi iatah 2 ekong tungkul lagi.
Tengiri

Tungkul

Tungkul / bakulan

Drop off

Ani nah lureh kami kelamari di Drop Off, 2 buah kami konvoi. Kami 4 orang CP Awie, Padamit, G-Mi sama Hj Win. Yang sebuah lagi Halim, Hj Zali, Hj Rahim sama Alwi.
Awal-awal atu siuk lah sampai 6 ekong sekali naik, asal sampai saja ke dasar terus kana makan. Ganya inda batah bah yang pajal-pajal makannya atu. Banyak lagi yang putus tu.
Syukur Alhamdulillah berezeki jua kelamari atu walaupun yang dihajati atu inda belureh, lain kali lagi mencuba lah.
Lauk-lauk yang kami lureh atu berahan kunyit, awat-awat, kurisi kaling, rubi, pisang emas, uji rasid.
Berahan Kunyit

Pisang Emas

Pisang Emas

Awat-awat

Awat-awat


Uji Rasid

Uji Rasid

Rubi


Kurisi Kaling


campur-campur







Languran

Iatah ganya lureh ni masa malam Jumat ah, Hj Win belureh menjig ah kapal karam di Maharaja 3kg sama 3.5kg. G-Mi ada jua kana makan kailnya sekali putus sekali lagi lapas masa kan mengangkat keperahu lapas tia languran jua. Inda berapa makan lah malam atu.
Hj Win
Languran 3kg sama 3.5kg

April

Tuesday, 20 April 2010




Bemasa

Thursday, 15 April 2010

Boy
Bemasa
inda tau berapa beratnya mungkin dalam 7-8kg lah


Drop Off

G-Mi belureh kerapu tiger ani di drop off beratnya 6kg.
G-Mi
kerapu tiger


Ani Halim yang belureh ni di drop off ah jua beratnya 5.9kg. Masuk dalam Freezer udah bah ni inda tekanang kan menggambar dulu iatah warnanya pun udah berubah ah. Udah esoknya baru menggambar iatah pucat atu kesejukkan bah ia tu, udah ku inda lawa baru tah kan menggambar nya patut jua ia BB (marung) nya orang tua-tua kitani.



kerapu tiger




Drop Off

Ani c Alwi jua belureh di drop off ah 2 ekong 1 lagi damit sikit lah, ganya inda pasti apa nama lauk ani. Warna macam nemo plang, tapi nya bisdia ani peradian kerapu plang ni. Kalau lantaran bukan jua ah mungkin lantaran bini kali hahahaha salnya ia membulat sikit atu bah. Bah Mun inda sepupu nemo tah kali sebelah mamanya tu, hehehehe.
Lau ada yg tau atu bagitau lah ah ok, terima kasih.


Drop Off

Alwi
Amberjack mungkin ampir 30kg lah beratnya
perambut yang dipakainya 25Ibs ganya ni


Aji-aji sama kerapu

Sufri
Aji-aji sama kerapu

Tengiri

Sufri


Yu, CP Awie

Tuesday, 13 April 2010

video

kurisi bali

Saturday, 10 April 2010

Kurisi Bali

Padas-padas

Gee-Ruji



Awat-awat

Awat-awat





Kurisi India

Kurisi Kaling

Pisang Emas

Pisang Emas dibawa balik




Kurisi Brunei, kurisi India, Pisang Emas, Awat-awat, Padas-padas

Kelamari Precious Anglers ke Drop Off bakonboi jua 3 buah tapi yang sebuah atu jauh-jauh sikit dari kami. Pa-iring, Padamit, G-Mi sama Gee Ruji betolak dari rumah dalam pukul 6 pagi lah, turun di Jerudong terus menuju ke Drop Off inda lagi singgah menyinggah pasalnya umpan sudah banyak iatah inda lagi payah kan menganjun. 2 buah kami tu yang sebuah lagi 2 orang ganya makai perahu Amira 21 kaki enjin 85hp yang dipandu oleh Alwi.

Awal pagi atu inda berapa makan iatah ke sana ke mari jua mengunjar di mana arahnya banyak lauk atu. Datang 1 tempat dicuba dulu makai spool letrik ah, lau banyak lauknya baru tah semua menurunkan kail. tepaksa camatu pasalnya Fish Finder kami rosak bah. Ada 1 tempat atu banyak udah makannya, lepas beberapa minit mengail sauh kami atu larat jadi telalih sikit lah. Manakala yang sebuah lakat lagi siuk mengail inda batah turun ada makannya. Masa kami kan menaikkan sauh kan menyasar ke depan semula iatah teundan tia tali sauh bisdia atu, lari tia jua dari lubuk atu. Lepas menaikkan sauh kami cuba lagi ke sana inda tia lagi berapa makan lari tia pakah lauk ah.

Ada lagi 1 tempat atu banyak jua makannya tapi inda kami melabuhkan sauh, mengail beranyut saja. Jauh sikit kami hampiri semula. Iatah ada sekali atu kail G-Mi kana makan kuat udah tariknya inda batah putus tia, lepas atu digulung rupanya batunya yang kana kulum oleh lauk ah iatah inda tau apa lauknya tu. Inda batah lepas atu balik tah kami. Sudah sampai di Jerudong baru tah bejumpa geng kami yang sebuah lagi ah bebaya datangnya ke tambing.

Alhamdulillah ada jua rezeki minggu ani walaupun kurang memuaskan, inda sampai yang kami hajati atu. Insya Allah minggu depan kami mencuba lagi jangan putus asaaaa.

Pisang Emas di bawa balik hahaha

Awat-awat. Pandai-pandai membagi nama ganya nada nama Brunei bah.


Kurisi Bali, nah tu nyangku cuba tah kurisi Brunei kan bisai. Orang di Bali nada tau-tau kali bah nama ani.



Kurisi Kaling, nah lagi antah kenapa ia banar ah, lau lauk ani hitam patut jua kan digalar kaling ah. Jangan marah eh lau ada yang terasa ah minta maaf ku eh.



Ani Padas-padas kah namanya, ada jua menggalar semperiding laut ah













Gerunggong

Ani CP Awie sama keluarga ni mengail di Hujung Sapuh kelamari hari minggu ah 11 April 2010. Ani merupakan aktiviti bulanan (sebulan sekali sekurang-kurangnya) di hujung minggu CP Awie membawa keluarga mengail samada di laut atau di sungai, kadang2 mengail udang galah jua di Sungai Labu atau di
Batu Apoi.
Dari pukul 8 pagi sampai pukul 2 petang, kehabisan umpan bah iatah awal mulih atu mun ada lagi umpan atu alum lagi mulih tu eh. Udah habis umpan cuba lagi pakai anjun gerunggong ah mau jua dalam 6 ekong lah menganjun ah.
Gerunggong dalam 18 ekong, Berahan damit 2 ekong sama kerapu damit jua sekong.





Sponge Bob pun ada jua rupanya bisdia belureh










Ani Ryan belureh kah ni anak Berahan ani ? bukan kali eh.
Tahniah semua.

Amberjack

Video ani di ambil pada 21 Mac 2010 menjig di Takat Cantik. Amberjack ani beratnya 35kg, sangal jua punggung olehnya. Sudah hampir perahu payah lagi kn menaikkan kial-kial jua dengan macam-macam cara Alhamdulillah naik jua akhirnya.

Tahniah Hj Win kerana membuat rekod baru peribadi dan Precious Anglers.

video

kurisi2, rumahan, tungkul

Ani bisdia belureh mengail dalam masa 45 minit ke 1 jam ganya ni. Gee, Alwi, Halus mengail di laut Jerudong ada jua pakai anjun ganya.
Rumahan
Kurisi-kurisi








Tungkul













Drop Off

Tuesday, 6 April 2010

Iatah lureh PRECIOUS ANGLERS ni. Hari Sabtu lapas ah 3 April 2010, Pa-iring, CP Awie, G-Mi sama Hj Win mengail di Drop Off, bakonboi 5 buah tapi 3 buah saja yang sampai Drop Off 2 buah lagi singan ah Takat Cantik saja. Pasalnya cuaca hari atu boleh dikatakan bergelora lah, kelajuan angin 20km - 40km, ombak 0.8m - 1.5m atau lebih. Mun sudah duduk pun inda tatap olehnya tambahan lagi arus kuat, mungkin pakai batu 1kg kali baru tah bisai pakah tu kapisan jua menggulung tu, baik jua CP Awie ada yang letrik dapat jua mutik-mutik. Walaupun keadaan cuaca macam atu sedaya upaya jua kan mengail ah, ke sana ke mari jua mengunjar dimana lauk atu yang pajal. Udah akhir sikit baru tah kejumpahan arahnya lauk pajal ah. Alhamdulillah ada jua rezeki hari atu walaupun kurang memberangsangkan syukur apa yang ada. Masa balik inda dapat laju semua basah kuyup oleh ombak sama angin ah.


Kurisi India, Kurisi Brunei, Awat-awat, Rubi sama Pisang Emas