I made this widget at MyFlashFetish.com.

Search This Blog

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA. BLOGSPOT ANI DIBUAT UNTUK MENYIMPAN KENANGAN MANIS DAN PAIT MELALUI GAMBAR DAN TULISAN, UNTUK BERKONGSI PENGALAMAN, PENGETAHUAN, PEGAJARAN, TEMPAT DAN KESIUKKAN MENGAIL. IANYA JUA UNTUK MENGENALI DAN MENGENALKAN NAMA DAN JENIS LAUK DI AING MASIN DAN AING TAWAR YANG ADA DI LAUT, DI TEPI PANTAI, DI SUNGAI MAUPUN DI TASIK YANG TERDAPAT DI NEGARA BRUNEI DARUSSALAM ANI MELALUI GENG PENGAILAN SEMUA. KAMI UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA YANG BERKESUDIAN MENGUNJUNGI BLOGSPOT ANI.

Kepada geng pengailan semua mun kan berkongsi gambar, cerita, tulisan, pengajaran, pengalaman, trip mengail, alat-alat mengail, alat-alat penangkapan yang lain atau apa saja lah samada petua, pantang larang atau etika mengenai mengail boleh lah mengirimkan ke

Pa_damit@hotmail.com

Preciousanglers@gmail.com

8193404 (bmobile)
8773404 (dst)


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Selamat Tahun Baru Masehi 2012

Saturday, 31 December 2011

Selamat Tahun Baru Kepada Semua Anglerz di mana saja abiskita berada.

Keratang 8.4 kg ia belurih arah Muara Putus ah
Kerapu ani pun luihnya d JPMC jua
Ungah sama kerapu ani Hj Sham belurih di JPMC

Yang ani luihnya di Sg. Tabih Putat

Selungsong luih Hj Sham di Muara Putus ah. Perahu ani banyak jasanya ah Precious Anglers ni memang pelurihan ni hahahaha tinggal kenangan saja.
Udang Galah luih Hj Sham merambat ni di Sg. Menunggul ah.

Bemasa, languran, lingkuh

Monday, 5 December 2011

Popperazi, Andy n Balum
Popping sama jigging
Di Kawasan Magpie

Berahan, sapihi, kerapu, sembilang macam2 lah

Hj Sham sama kawan2nya jua ni belurih arah lubuknya.

Bah Hj Sham bila kau kan membawa aku, pabaik pakai perahu ku saja. Ani belurih nada membawa-bawa bah, musim beombak ani tah bisai ni mengail di dalam.

Berahan n Kerapu

Hj Sham sama kawan nya belurih ni arah lubuk bisdia ah.

Selamat Hari Raya Aidiladha

Monday, 7 November 2011

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA

Ngail di Bangau







Awal ngandang udang dulu udah cukup rasanya udang atu baru tah kami ngail, basar-basar plang udangnya iatah sayang-sayangan kan dibuatkan umpan. Ganya udah kami kan ngail aing atu baru tia kan mula surut. Ada jua makannya lah ganya banyak lapas mungkin umpan kami basar-basar atu kali bah inda ia tekulum bah umpan kami ah luan basar.
LLY contractor now buka business. Sapa2 kan buat geres keta kah, buat trela, repair trela, rumah orkid, jemuran, apa saja yang need welding service please welcome
LLY CONTRACTOR

Drop Off

Monday, 24 October 2011

Drop off hari Sabtu 22.10.2011
Capt. Precious, G-Mi, Talip, Jef
Perahu PRECIOUS II

Talip
Aji-aji

kerapu tiger sama kurisi bali

Aji-aji

Aji-aji, kurisi bali, kerapu tiger, kurisi kaling (jukut aji), pisang emas

Capt. Precious Awie
kurisi bali sama kerapu tiger

senuhung/suhung

Tuesday, 11 October 2011

video

Gerhana si merah coreng

Monday, 3 October 2011

Alhamdulillah tafsiran keadaan laut dengan berpandukan buoyweather (http://www.buoyweather.com/wxnav6.jsp?region=borneo&program=Maps) dan weatherunderground (http://www.wunderground.com/tropical/) sungguh tepat.

Keadaan laut sungguh tenang pada pagi itu. Angin dan ombak hanya mula naik pada petangnya.
Harapan kami (Jimi, Hj Win dan Hazman) pada hari itu ialah untuk mencari si merah coreng (membangan).Perjalanan kami ke spot sungguh selesa dan perahu Precious II mampu memecut 31 knot sepanjang perjalanan kami. Arus dan angin pada pagi itu sungguh cantik.

Pancingan pertama dimulakan dengan teknik berhanyut. Ini memudahkan kami mengesan di mana makannya ikan tersebut. Dua hanyutan pertama tiada apa yang sudi menjamah umpan kami.

Namun pada hanyutan ketiga, joran Hj Win hanya mampu sujud dan talinya tidak dapat di karau. Akhirnya ikan berjaya meloloskan diri apabila perambutnya putus. Seperti biasa, berbagai-bagai andaian mula disuarakan. Dikesibukan itu, joran Jimi juga disambar ikan. Kali ini perlawanan berpihak kepada Jimi dan beliau berjaya mendaratkan si membangan idaman yang beratnya lebih kurang 5.5 kg.

Membangan 5.5 kg membara semangat

Semangat kami makin berkobar-kobar dan kami segera memulakan drift yang keempat. Dengan menggunakan chartplotter, sungguh mudah untuk mengikuti drift yang sebelumnya itu. Tidak lama kemudian Joran Hazman diragut kuat. Di pertenganhan perlawanan ikan terasa hilang separuh tenaga. Alhamdulillah ada masih ikan yang naik. Seekor kerapau seberat 3 kg berjaya di naikkan tetapi di lubuk hati masih tertanya-tanya apakah ikan yang terlepas itu. Tidak lama kemudian Hj win berjaya mendaratkan seekor kerapu juga, 2 kg.


Kerapu 2kg belum setanding dengan tangkapan Jimi.. sabar..


Drift seterusnya Jimi berjaya mendaratkan seekor kerisi bali 5.5 kg.


Rekod peribadi Jimi, kurisi bali 5.5kg


Akhirnya kami berkeputusan untuk berlabuh. Semasa berlabuh kami berjayakan mendaratkan kerapu 12.3kg, kerapu 5kg, kerisi bali 6.5 kg dan beberapa ekor anak kerapu.

Gerhana melanda!!!

Kertang 12.3 Kg.


Memang dah rezeki, mata kail hampir terlucut.



Memang kau 'Win'...Kerisi Bali 6.5kg


Kerapu lagi..5kg alhamdulillah


Sejam kemudian, suasana menjadi sunyi hingga ke tengah hari. Pada petangnya kami pergi ke lubuk berhampiran, tetapi hampa. Angin pun juga mula bertiup kuat dan umbak semakin naik.
Pada pukul 5 ptg kami pun mula betolak balik ke pantai jerudong.

Syukur alhamdulillah trip kali ini dikurniakan rezeki ikan yang bersaiz besar walaupun quantity yang tidak banyak.


Karya:
Languran

Selamat Hari Guru

Saturday, 24 September 2011


SELAMAT HARI GURU
Diucapkan kepada ahli-ahli PA yang menjadi guru atu.

Selamat hari guru jua kepada guru-guru yang mengajar mengail atu hahaha.

Cinta Laut Pertama

Friday, 23 September 2011




Tahniah buat Gunawan kerana beroleh seekor ikan bekalang yang beratnya hampir 4kg. Inilah ikan pertama beliau memancing di laut dan inilah ikan pertama juga beliau tangkap dan juga ikan terbesarnya. Alhamdulillah, Precious anglers berjaya menyumbangkan kenangan manis buat beliau dan kami juga turut gembira. Kegembiraan beliau ketika itu mengenangkan kenangan pertama kami dulu juga.


Rakan Gunawa, Keong, juga berjaya mendaratkan seekor bekalang juga yang beratnya hampir 5kg.

Laporan,
Languran

video pendekar laut

Thursday, 22 September 2011

video

Terima kasih Chob kalau ada lagi video atu atau gambar jangan tah malu-malu untuk dikongsikan bersama orang-orang melayari blog ani. Dapat jua mengisi dada blog ani selain mua-mua Precious Anglers.

kerapu tiger

Wednesday, 21 September 2011


PA-iring

Yang ku tau kerapu harimau ni, inda ku pasti lah ah ada warna kemerah-merahan bah ah badannya atu. Beratnya 8.2kg. Ada ahli PA menggalar KERAPU NEMO hahaha mana tia saja lah.

Drop Off

Luih bisdia PA-iring, G-Mi, Kanai n G-Win di drop off hari minggu ah 11 Sep 2011. Ada lah jua kurisi bali, pisang emas, kerapu, awat-awat, kurisi kaling.

tempat penyimpanan barang kail

Monday, 12 September 2011

untuk dijual $90
tel : 8988492

gerunggong

Tuesday, 6 September 2011

Luih ku menganjun sama jigging antadi pagi ah di Drop Off Muara. Yang paling besar atu 1.8kg baru jua pernah tu hahahaha, yang lain atu 1kg ke bawah lah. Lauk lain ada jua bulan-bulan kurang labih macam gerunggong yang besar ah. Lingkuh atu ada jua kali 5-6kg lah inda ku menimbang inda ku tegambar jua hahaha. Cuaca taduh plang eh inda beombak macam ceramin bah tapi apa lagi macam dalam microwave bah beatapkan langit ganya apa inda. Ada plang lakat gerunggong atu, inda ku memajal pasalnya banyak ia usulnya bah lingkuh ah. Berapa buting jig ku disambarnya batu anjun pun dikulumnya jua bah.

Selamat Hari Raya

Wednesday, 31 August 2011


Allahhu Akhbar Allahhu Akhbar Allahhu Akhbar Walillah Hilham
Assalamualaikum warah matullahhi wabarakatuh
PAdamit, BUdamit dan Dang Damit mengucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MOHON AMPUN DAN MAAF
kepada semua warga PRECIOUS ANGLERS dan semua pengunjung blog ani,
mana tau inda disedari ada perbuatan, kurapak atau bahasa yang kasar atau menyinggung perasaan biskita semua.

Bah mun ada yang mengadakan rumah tebuka atu jangan lupa melagau-lagau ah. Kalau ada yang mengadakan perahu tebuka atu layannn, cuti ni sampai minggu depan.

Drop Off

Saturday, 20 August 2011

Iatah ganya luih kami ni di malam ah. Mula-mula ke drop off kami dulu bisai udah ada makannya inda batah atu ada tia yu sembilang ani mengacau inda tia lagi ampit lauk lain makan umpan ah. Lepas atu menakat lagi di atas Maharaja iatah belurih ungah sama kurisi bali ah ganya inda batah bah makannya ah.

menakat

Monday, 15 August 2011

PRECIOUS II
G-Mi, Dini, Kanai Laut, G Sham sama Nizam


Hari Jumat petang turun sungkai di laut esoknya balik hari sabtu subuh lah. Alhamdulillah 3 ekong ungah 3 kilo sekong, 7 languran, 1 bemasa 4 kilo luih popping, 1 kerapu, 3 lingkuh, 1 pari.

ungah



Languran

languran, bemasa, kerapu, lingkuh

lapih



Ungah



Dapak

Saturday, 13 August 2011



Languran

Thursday, 11 August 2011

jigging n popping

Imbasan 2011

Friday, 29 July 2011




IMBASAN 6 BULAN PERTAMA TAHUN 2011

Salam kepada semua ahli precious dan
pembaca semua, semoga semua nya di dalam keadaan sehat dan ceria selalu. Seperti
mana tahun-tahun yang sudah di sini saya paparkan imbasan 6 bulan pertama di
tahun 2011. Alhamdulillah pada tahun ini ada beberapa sudut dan aspek terus
menampakkan kemajuan dan ada juga yang masih berada pada kedudukannya. Saya
tidak akan mengimbas secara terperinci, kerana saya yakin semuanya telah
dipaparkan dari masa ke masa dalam halaman blog ini. Namun apa pun jua saya
akan mengupas dan mengulas seadanya.

Pada tahun ini kita telah bermula dengan
meraikan kemenangan dan kejayaan dalam suasana yang sederhana dan penuh rasa
syukur yang telah diadakan di kediaman Kapt. Precious. Semuanya telah dilalui
bersama dengan baik dan sangat bermanfaat. Saya percaya liputan penuh telah
dipaparkan dalam blog mahupun majalah kesayangan kita. Secara tidak langsung
kita telah Berjaya melangkah setapak lagi ke hadapan. Terima kasih dan syabas
kepada penyelenggara majlis tersebut. Saya berasa sangat optimis dengan salah
satu segment pada majlis malam tersebut ia itu segment bengkel pemancing. Saya
berasa terharu sekali dengan persembahan dan bakat serta ilmu yang dimiliki
oleh para penyampai, tidak segan untuk mencurahkan ilmu, ikhlas, jujur, dan
bersemangat. Ternyata memang membuahkan hasil yang berkesan, berjaya menyuntik
ke jiwa para pemancing.


Bertitik tolak dari majlis tersebut, para
hadirin sarat dengan ilmu di dada, semangat dan azam melonjak-lonjak bagaikan
tidak sanggup menunggu hari esok untuk turun kelaut. Secara amnya teknik
popping dan jigging telah mendominasi bengkel tersebut. Selain dari itu captaincy
dan teknik bersauh dan juga kontinjensi keselamatan berjaya memukau para
hadirin.

Alhamdulillah seperti mana yang telah saya
kemukakan dalam beberapa keluaran yang lepas seperti perahu tambahan, meneroka
padang pancing yang baru dan tukun-tukun buatan sedikit sebanyak telah dicapai.
Ini adalah berkat dari kerjasama yang padu yang telah ditunjukkan oleh kalangan
ahli-ahli. Perahu precious II telah selamat diresmikan dan telah beroperasi
sepenuhnya. Sekarang precious sering meninjau ke lubuk-lubuk secara berduaan.
Kini lebih ramailah ahli dapat mengikuti trip memancing pada hujung minggu.
Syabas saya ucapkan kepada mereka yang berjaya menyalurkan perbelanjaan demi
untuk keselesaan bersama. Selain dari itu precious juga berjaya melebar luaskan
rakan pancing sehingga kepada tahap rakan pancing yang mempunyai kapal dan
perahu yang bersaiz mega.



Dalam kesibukan kita menduka pancingan luar
pantai, saya merasakan telah terlepas pandang dengan potensi lubuk sungai
(perairan laut serasa), dimana bermulanya kita bergelar sebagai pemancing. kita
telah dikejutkan dengan hasil yang tidak diduga, seperti ikan barahan dan umpak
yang mampu menyaingi hasil tangkapan yang kita perolehi 100 km diluar pantai. Memang
betul pun, sudah lama saya tidak pergi memumpun (menombak pumpum). Semua ini
telah tercetus hasil dari rakan pancing yang sudi mengongsikan pengalamannya.

Baru-baru ini saya berkesempatan meninjau
lebih dekat dengan kedai pancing di negara jiran. Pada mulanya saya memang
tekejut dengan harga yang dipamerkan, apabila saya berfikir dan menilainya
memang betulpun apabila dinilai darisegi kualiti dan dari mana ia dibuat. Dari
sudut yang lain saya juga berkesempatan berbual-bual panjang dengan kaki
pancing disana. Pendek kata antara mereka dan kita masih ada terdapat jurang
perbezaan yang sangat ketara. Saya rasa tidaklah begitu sukar untuk menyaingi
mereka asalkan kita mahu terus melangkah kehadapan dan bersimtematik. Sebagai
contoh mereka tidak turun ke laut pada setiap minggu. Mereka hanya turun kelaut
pada bulan-bulan yang tertentu setelah membuat persiapan secukupnya.
Perancangan yang diatur mengambil masa berminggu-minggu mahupun bulan. Selain
dari itu kelengkapan pancing yang mereka gunakan lebih kepada berjenama ala
barat dan asli dari Jepun. Alat tersebut lebih kecil ringan akan tetapi
berupaya memintal tarikan belasan kilo. Kebanyakan mereka hanya mengamalkan
teknik poping dan jigging serta trolling sekali sekali candat sotong. Pancingan
dasar bagi mereka sudah agak asing dan tidak begitu popular. Walaubagaimanapun
semua ini hanyalah jurang perbezaan yang biasa. Terpulanglah kepada individu
untuk memilih hala tuju masing-masing. Dari kacamata saya sendiri kita precious
hanya ketinggalan beberapa inci dan masih terus berkayuh kehadan. “OPTIMIS”

Pada kesimpulannya saya merasakan kini
sudah tiba masanya untuk kita mengembangkan aktiviti daripada riadah biasa
kepada satu pertandingan offshore game yang pernah saya ungkapkan didalam
ucapan saya ketika majlis kesyukuran yang lalu. Besarlah harapan saya semoga
ahli-ahli yang berkenaan akan dapat mengambil inisiatif untuk mula memikirkan
apa yang perlu, untuk mengadakan satu pertandingan. Akan tetapi biarlah ia
terbuka kepada ahli dan rakan pancing yang di kenali sahaja, untuk pertandingan
sulung ini. Setakat inilah sahaja dahulu buat renungan kita bersama. Insya
Allah jumpa lagi dilain keluaran.